Een verouderd splitsingsreglement: moet de VvE daar iets mee?

Datum 21 / 11 / 2016
Door Lara Hesseling In Kennisbank, Nieuwsberichten en Blog

onredelijke hinder

Veel VvE’s hebben te maken met een verouderd splitsingsreglement. In beginsel zou een VvE goed uit de voeten moeten kunnen met bijvoorbeeld een modelreglement van splitsing, vastgesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, uit 1973. Dit geldt zelfs voor splitsingsreglementen van vóór 1973, die nog niet gebaseerd waren op een modelreglement van splitsing.

Wel zullen eigenaars bij toepassing van een dergelijk splitsingsreglement merken dat artikelen verouderd zijn of bepaalde regelingen ontbreken. Dit komt door wetswijzigingen, maar ook door nieuwe en gewijzigde inzichten vanuit de praktijk. Ter illustratie enkele verschillen tussen het modelreglement van splitsing 1973 en het laatstelijk vastgestelde modelreglement van splitsing 2006.

MR 1973 MR 2006
Geen regeling voor MJOP en wettelijk verplicht reservefonds Wel regeling voor MJOP en wettelijk verplicht reservefonds
Summiere omschrijving van gemeenschappelijke zaken en gedeelten Uitgebreide omschrijving van gemeenschappelijke zaken en gedeelten
Huishoudelijk reglement: in beginsel alleen voor gebruik gemeenschappelijke gedeelten Huishoudelijk reglement: ook het (feitelijk) gebruik van privé gedeelten, de orde van de vergadering en instructie bestuur
Doelomschrijving VvE en hoe te bereiken: summier omschreven Doelomschrijving VvE en hoe doel te bereiken uitgebreider omschreven, onder andere het verkrijgen van registergoederen
Quorum bij alle besluiten Quorum niet vereist bij “gewone” besluiten
Verbod tot aangaan van overeenkomsten
> 1 jaar
Geen verbod tot aangaan van overeenkomsten > 1 jaar
Begrip “administrateur” bestaat niet meer Begrip “administrateur” is vervangen door bestuur

Onder andere deze verschillen kunnen een VvE ertoe bewegen om het splitsingsreglement te wijzigen.

Rijssenbeek Advocaten begeleidt met grote regelmaat VvE’s bij het wijzigen van splitsingsreglementen. Het nieuwe splitsingsreglement zal dan gebaseerd worden op MR 2006, doch in belangrijke mate worden aangevuld en gewijzigd op basis van de nieuwste wetgeving en onze praktijkinzichten, derhalve anno nu. Bovendien wordt rekening gehouden met alle suggesties door ons kantoor voor een nieuw modelreglement van splitsing. Klik hier voor meer informatie.

Op dit moment werkt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie nog steeds aan een nieuw modelreglement van splitsing. Volgens de laatste berichten zal het nieuwste modelreglement van splitsing waarschijnlijk eind 2017, begin 2018 gereed zijn.

Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande, dan kunt u contact opnemen met mr. Lara Hesseling.

Terug naar overzicht

Juridische abonnementen

Met onze abonnementen bieden wij continue juridische ondersteuning, bijstand en actuele informatie op het gebied van appartementsrecht.

Juridische abonnementen

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten? Meld u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.

Rijssenbeek Advocaten - Velperweg 35-1 - 6824 BE Arnhem - E info@rijssenbeek.nl - T 026 - 443 42 49

© Copyright 2019 - Rijssenbeek Advocaten

Website gerealiseerd door RIFF Online.