Onderzoeksplicht voor galerijflats

Datum 11 / 01 / 2016
Door Radboud Peutz In Kennisbank, Nieuwsberichten en Blog

bestemming splitsingsakte

In 2011 is bij een appartementencomplex in Leeuwarden een galerijvloer bezweken. Uit onderzoek is gebleken dat het hierbij niet om een uitzondering ging, maar dat bij meerdere appartementencomplexen vergelijkbare problemen aanwezig kunnen zijn. Minister Blok heeft om die reden per 1 januari 2016 een onderzoeksplicht ingesteld voor galerijflats.

Op basis van deze onderzoeksplicht dient een eigenaar van een galerijflat, of degene die uit andere hoofde bevoegd is, vóór 1 juli 2017 een onderzoek te laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van de aanwezige galerij- en balkonvloeren. Als uit het onderzoek blijkt dat de constructie onvoldoende is, dient de eigenaar maatregelen te treffen. Het onderzoek behoeft overigens niet te worden uitgevoerd wanneer voor 1 januari 2016 een vergelijkbaar rapport is goedgekeurd door de gemeente.

Uitkragende gewapende betonnen vloeren
Het bedoelde onderzoek dient te worden uitgevoerd overeenkomstig SBR-publicatie 248 ‘Constructieve veiligheid van uitkragende galerijplaten – Tweede herziene uitgave’. In de CUR-publicatie wordt aangegeven dat het specifiek gaat om de constructieve veiligheid van uitstekende galerij- of balkonvloeren die vast zijn gestort aan de binnenvloeren van de woningen. Een direct zichtbaar kenmerk van dergelijke galerijvloeren is veelal het ontbreken van consoles onder de vloeren. De gebreken doen zich met name voor bij appartementencomplexen die zijn gerealiseerd in de periode tussen 1950 en 1970.

Gemeenten kunnen het onderzoeksrapport opvragen en op grond van de Woningwet handhavend optreden als niet wordt voldaan aan deze onderzoeks- en zorgplicht.

Het is dus belangrijk dat VvE’s tijdig nagaan of zij verplicht zijn tot het uitvoeren van een onderzoek aan de balkon- dan wel galerijvloeren.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met mr. Radboud Peutz.

Terug naar overzicht

Juridische abonnementen

Met onze abonnementen bieden wij continue juridische ondersteuning, bijstand en actuele informatie op het gebied van appartementsrecht.

Juridische abonnementen

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten? Meld u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.

Rijssenbeek Advocaten - Velperweg 35-1 - 6824 BE Arnhem - E info@rijssenbeek.nl - T 026 - 443 42 49

© Copyright 2019 - Rijssenbeek Advocaten

Website gerealiseerd door RIFF Online.