Eigenaar appartementsrecht aansprakelijk voor schade bij verwijdering dragende muur

Datum 17 / 01 / 2014
Door Ali El Fathi In Kennisbank, Nieuwsberichten en Blog

Om zijn woongenot te vergroten, heeft een eigenaar besloten zijn appartement te verbouwen en daarbij enkele muren te verwijderen. Alvorens aan de slag te gaan, heeft hij aan een bestuurslid, door middel van een brief, gevraagd welke muren dragend zijn en aldus niet mogen worden verwijderd. De voorzitter heeft de brief geretourneerd en daarop aangegeven dat de muren in het 3-kamer appartement niet dragend zijn.

Daags nadat de eigenaar de door hem gewenste verbouwing, inclusief verwijdering van een (naar toch bleek) dragende muur, heeft uitgevoerd, ontstaat schade aan gemeenschappelijke gedeelten binnen het complex. De VvE stelt de eigenaar hiervoor aansprakelijk. De eigenaar beroept zich op de mededeling van het bestuurslid dat de muur niet dragend zou zijn en wijst de aansprakelijkheid af.

In haar uitspraak van 8 januari 2014 heeft de rechtbank Gelderland (locatie Arnhem) geoordeeld dat de desbetreffende eigenaar niet mocht afgaan op enkel de “akkoordverklaring” van het bestuurslid, die in de gegeven vorm nauwelijks als meer dan een informele mededeling te beschouwen valt. Voor het aanbrengen van een verandering in het gebouw waardoor de hechtheid in gevaar zou kunnen worden gebracht of de constructie zou kunnen worden gewijzigd, is de toestemming van de vergadering van eigenaars vereist. De rechtbank veroordeelt de eigenaar tot het vergoeden van schade aan de gemeenschappelijke gedeelten.

Hieruit blijkt dat toestemming van de vergadering van eigenaars cruciaal is.

Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met mr. Ali El Fathi.

Terug naar overzicht

Juridische abonnementen

Met onze abonnementen bieden wij continue juridische ondersteuning, bijstand en actuele informatie op het gebied van appartementsrecht.

Juridische abonnementen

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en nieuwsberichten? Meld u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.

Rijssenbeek Advocaten - Velperweg 35-1 - 6824 BE Arnhem - E info@rijssenbeek.nl - T 026 - 443 42 49

© Copyright 2019 - Rijssenbeek Advocaten

Website gerealiseerd door RIFF Online.